İş Yeri Sahibi Kumpirdeki Salmonella Bakterisi Nedeniyle 20 Yıl Hapis Cezası İstemiyle Karşı Karşıya
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, yediği kumpirdeki salmonella bakterisi nedeniyle hayatını kaybeden Servet Polat’ın ölümüne ilişkin iş yeri sahibi N.D.’ye taksirle ölüme neden olma ve bozulmuş gıda ticareti suçlarından toplam 20 yıl hapis cezası talep etti.
Olayın Geçmişi ve Detayları
Olay, 28 Aralık günü Buca ilçesi Forbes Caddesi’nde bulunan bir kumpircide meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, işletmeden kumpir yedikten sonra fenalaşan Bahar Zeyrek, annesi Servet Polat ve 11 yaşındaki oğlu Gökhan Zeyrek, aynı gün kusma ve ishal şikayetiyle gittikleri Buca Seyfi Demirsoy Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavilerinin ardından evlerine döndü. Olaydan 2 gün sonra anne Servet Polat evin tuvaletinde ölü bulundu.
Otopsi ve Tetkik Sonuçları
Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturmada, Adalet Bakanlığı Adli Tıp Kurumu 1. İhtisas Kurulu raporunda Servet Polat’ın ölümünün gıda zehirlenmesi sonucu meydana geldiği belirlendi. Tarım ve Orman Bakanlığı İzmir Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü’nün raporunda ise alınan kumpir numunesinde Salmonella bakterisi tespit edildi.
Savcılığın Talebi ve Açılan Kamu Davası
İşletmede satılan kumpirin "Salmonella" bakterisi taşıdığı ve bu nedenle insan sağlığı için tehlike oluşturduğu belirlendi. Bu sebeple N.D hakkında, Servet Polat’ın ölümüne ve diğer müştekilerin zehirlenmesine sebebiyet verdiği iddiasıyla "Taksirle ölüme neden olma" suçu nedeniyle 15 yıla kadar ve "Bozulmuş veya değiştirilmiş gıda ticareti" suçundan 5 yıla kadar hapis cezası talebiyle İzmir Ağır Ceza Mahkemesi’nde kamu davası açıldı.