Sırbistan'da İktidar Karşıtı Protestocular Devlet Televizyonunu Ablukaya Aldı
Sırbistan'da çoğunluğu öğrencilerden oluşan iktidar karşıtı protestocular, devlet televizyonunun kapatılması talebiyle binayı ablukaya aldı.
Öğrenciler RTS ve RTV Binalarının Önünde Çadır Kurarak Eyleme Başladı
Sırbistan'da iktidar karşıtı protestocu öğrenciler ve gösterilere destek veren halk, eylemlerini ve protestoları görmezden gelmekle suçladıkları Sırbistan Devlet Radyo ve Televizyonu (RTS) ve bölgesel yayıncı Voyvodina Radyo ve Televizyonu’na (RTV) ait binaların önlerine çadır kurarak, binaya giriş çıkışları engellemeye başladı.
Eylemcilerin Talepleri ve Ablukanın Etkileri
Benzer şekilde ülkenin kuzeyindeki Novi Sad şehrinde de üniversite öğrencileri, RTV binası önünde abluka eylemi başlattı. Protestocu öğrenciler, Belgrad ve Novi Sad şehirlerindeki eylemlerin talepleri yerine getirilene kadar devam edeceğini duyurdu.
Kamu Yayıncısının Yanıtı ve Protestocuların Geçmiş Eylemleri
RTS yönetimi tarafından yayınlanan bir açıklamada öğrencilerin kamu yayıncısına yönelik abluka eyleminin yasa dışı olduğu ifade edildi. RTS’nin açıklamasında kamu çalışanlarının görevlerini yapmalarını engellemenin kabul edilemez olduğu belirtildi. Sırbistan’da protestocular, taraflı yayın yapmakla suçladıkları RTS’yi mart ayında da ablukaya almış ancak bu eylem 20 saat ile sınırlı tutulmuştu.
Sırbistan'daki Protesto Gösterileri ve İktidar Değişiklikleri
Sırbistan'da iktidar karşıtı protesto gösterileri, 1 Kasım 2024’te Novi Sad şehrindeki tren istasyonunun girişindeki beton sundurmanın çökmesi ile 15 kişinin hayatını kaybettiği olay sonrasında patlak vermişti. Haftalarca süren protestoların ardından Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, göstericilerin taleplerine yanıt olarak kabinede kapsamlı bir revizyona gidileceğini açıklamış, bu açıklamadan bir gün sonra 28 Ocak tarihinde ise Başbakan Milos Vucevic istifasını açıklamıştı.