banner43

Çocukların bağışıklık sistemini güçlendiren öneriler

Çocuklarınızın sağlını korumak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için bu uzman tavsiyelerine kulak verin.

Çocukların bağışıklık sistemini güçlendiren öneriler

     Hastalıklara karşı vücudu koruyan bağışıklık sisteminin sağlam olmaması, özellikle çocuklarda sık tekrarlayan enfeksiyonlara neden olabiliyor. Normal doğum, anne sütüyle beslenme, ek besinlere zamanında başlanması, aşıların doğru yapılması ve çocuğun aşırı korumacı bir yaklaşımdan uzak büyütülmesiyle sağlam bir bağışıklığın temelleri atılmış oluyor. Memorial Ankara Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Memnune Aladağ, çocukların bağışıklık sistemlerini kuvvetlendirmek için anne babalara önemli önerilerde bulundu.

Çocuğun ilk koruma kalkanı anne sütü

Doğum öncesinde anne karnındaki bebeğe hastalıklardan koruyucu antikorlar geçmektedir. Anne sütü, antikorlar ve bağışıklık destekleyici maddeler açısından oldukça zengindir. Özellikle "kolostrum” adı verilen ilk süt, bol miktarda bağışıklığı destekleyici madde içerir. Bebeğe doğar doğmaz verildiğinde ve anne sütünün devamı sağlandığında sağlam bir bağışıklık sisteminin temelleri atılmış olur. Bebeğin doğumdan sonra ilk yarım saat içinde emzirilmesi, ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesi, ek besinlere geçişin zamanında yapılması, dengeli beslenilmesi, anne sütü ile beslemeye 2 yaşına kadar devam edilmesi güçlü bir bağışıklık sisteminin oluşması açısından önemlidir. Bunun yanı sıra aşıların zamanında ve tam olarak uygulanması bağışıklık sistemini daha güçlü kılar.


Bu önlemlerle çocuklarınızı hastalıktan koruyun

- Çocuklar için yaşlarına uygun kaloriyi sağlayan ve 5-6 öğünden oluşan dengeli beslenme programı uygulanması bağışıklık sistemini olumlu yönde etkiler. Çocuğun beslenmesinde karbonhidrat, protein, yağlar, vitamin, mineral ve eser elementlerin hepsi dengeli bir şekilde yer almalıdır.

- Sebze ve meyveler, içerdikleri vitaminler yolu ile bağışıklık sistemini güçlendirir. Bunların mevsiminde ve çoğunlukla çiğ olarak tüketilmesi gereklidir. Soğan ve sarımsağın bağışıklığı güçlendirici ve antimikrobiyal etkilerinin olduğu bilinmektedir. Sarı ve koyu yeşil yapraklı sebze ve meyveler A vitamini açısından, turunçgillerse C vitamini yönünden zengindir. Özellikle soğuk havalarda günde 2 mandalina veya bir portakalla günlük C vitamini ihtiyacı karşılanır. E vitamini kuru yemiş, zeytin, zeytinyağı ve bazı yeşil sebzelerde bulunur. D vitamini de savunma için gereklidir, güneş yüzünü gösterdiğinde çocukların güneşte oynamaları sağlanmalıdır.

- Selenyum önemli bir antioksidan ve eser elementtir ve düzenli alımına özen gösterilmelidir. Karides, mantar, dana ve kuzu ciğeri, somon ve ton balığında bulunur.

- Demir eksikliği, bağışıklık sistemini olumsuz etkileyen bir problemdir. Demir; kırmızı et, yumurta, pekmez, kuru üzüm, bakliyat ve bazı yeşil sebzelerde bulunur. Hayvansal gıdalardan demir emilimi daha fazla olduğundan kırmızı et haftada en az bir kez tüketilmelidir.

- Yoğurt, ayran, kefir gibi mayalı ürünler içerdikleri probiyotikler ile çocukların bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu ürünler çocukların günlük beslenme programlarında mutlaka yer almalıdır.

- Çocukların dengeli ve yeterli beslenmesi, bağışıklık sistemini destekleyici olarak üretilen ilaçlardan çok daha önemlidir. Bu ilaçların yan etkileri, etkin miktarları henüz tam olarak bilinmemektedir.

KAYNAK : ENSONHABER.COM

Güncelleme Tarihi: 18 Nisan 2016, 14:22

UPMEDYA

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner62

banner61