reklam
reklam

Yozgat'ta 8 Asırlık Çınçınlı Sultan Hanı Restorasyon Bekliyor

Yozgat'ta 8 asırlık Çınçınlı Sultan Hanı, yıkık ve harap halde bulunuyor. Geçmişte tahrip edilen yapının restorasyonu için ilgi bekleniyor.

Yozgat'ta 8 Asırlık Çınçınlı Sultan Hanı Restorasyon Bekliyor

Yozgat'ın Tarihi Çınçınlı Sultan Hanı Restorasyon Bekliyor

Yozgat’ın Saraykent ilçesinde bulunan ve büyük bölümü yıkılan Çınçınlı Sultan Hanı, restorasyon çalışmaları için ilgi bekliyor.

Tarihi Çınçınlı Sultan Hanı'nın Harap Durumu

Saraykent ilçesinde tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan ve 1240-1241 yıllarında Valide Sultan Melike Mahperi Hatun tarafından yaptırılan Çınçınlı Sultan Hanı, günümüzde harap bir durumda bulunuyor. Batı duvarının tamamen yıkıldığı hanın içi moloz taşlarla dolmuş durumda.

Mekanın Tarihi ve Mimari Yapısı

Çınçınlı Sultan Hanı, dikdörtgen planlı ve doğu-batı doğrultusunda inşa edilmiştir. Ancak günümüzde hanın gerçek mimarisi iç dolgulardan dolayı tam olarak anlaşılamamaktadır. Yapının tonozlarla örtülü dört mekandan oluştuğu düşünülmektedir.

Bölge Halkının Görüşleri

Bölge sakinlerinden Hüseyin Atak, hanın geçmişte yaşadığı tahribata dikkat çekerek, restorasyonun önemine vurgu yapmıştır. Kayseri’den gelen ziyaretçi Ömer Faruk Deliküçük ise tarihi eserin harap halinden duyduğu üzüntüyü dile getirmiştir.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız