Pamukkale Üniversitesi Arkeologları 2 Bin Yıllık Lahit Mezar Buldu
Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi (İTBF) Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Bilal Söğüt liderliğinde yürütülen arkeolojik kazı ve restorasyon çalışmalarında, Stratonikeia Antik Kenti'nde girlandlı bir lahit mezar keşfedildi.
Antik Kentte Yapılan Çalışmalar
Stratonikeia Antik Kenti ve Lagina Kutsal Alanı'nda yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren Prof. Dr. Bilal Söğüt, antik dönemlerden günümüze kadar uzanan yapıların incelendiğini belirtti. Söğüt, bu çalışmaların sadece antik dönem yapılarına değil, Menteşe Beyliği, Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemi yapılarına da odaklandığını vurguladı. Antik kent içinde Osmanlı Dönemi'ne ait köy meydanının da restore edildiğini dile getiren Söğüt, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 'Geleceğe Miras' projesi kapsamında desteklenen çalışmaların yılın her ayında devam ettiğini belirtti.
2 Bin Yıllık Lahit Mezarın Özellikleri
Prof. Dr. Söğüt, antik dönemde Stratonikeia'nın bir lahit üretim merkezi olduğunu düşündüklerini ifade etti. Kazıların yoğunlaştırıldığı alanda, 2025 yılında yapılan çalışmalarda 2 bin yıllık bir lahit mezarın bulunduğunu açıkladı. Lahitin nekropol alanından getirilip kullanıldığını belirten Söğüt, lahitin üzerindeki girland süslemelerinin dönemin özelliklerini yansıttığını ve mimari süslemelerinden tarihin daha net anlaşılabileceğini dile getirdi. Lahitin, Stratonikeia antik kentinde bulunan diğer lahit örneklerinden farklı ve özel bir betimlemeye sahip olduğunu belirten Söğüt, bu keşfin antik kentin lahit üretim merkezi olduğu düşüncesini desteklediğini söyledi.
Gelecekteki Sergileme Planları
Prof. Dr. Bilal Söğüt, lahitin bulunduğu alandaki çalışmaların tamamlandıktan sonra eserin antik kentte uygun bir alanda sergileneceğini belirtti. Lahitin, zengin girland süslemeleriyle dikkat çektiğini ve antik döneme ait önemli bir eser olduğunu vurgulayan Söğüt, keşfedilen lahitin antik kentin tarihine ışık tutacağını ifade etti.