TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş AGİT PA Genel Kurul Toplantısında Konuştu
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, AGİT PA Genel Kurul Toplantısı'nda yaptığı konuşmada Gazze soykırımının unutulmaması gerektiğini vurgulayarak, İsrail ve Filistin arasındaki çatışmaların sona erdirilmesi için 2 devletli çözümün önemine dikkat çekti. Helsinki Nihai Sözleşmesi'nin 50 yılı aşkın sürede güvenlik açısından önemini vurgulayan Kurtulmuş, uluslararası ilişkilerde diyaloğun hayati önem taşıdığını belirtti.
Yeni Küresel Sistem İçin Mücadele Gerekliliği
Kurtulmuş, dünyanın karşı karşıya olduğu karmaşık süreçlerde yeni bir küresel siyasi ve iktisadi mimari oluşturmanın zorunluluğuna işaret etti. İklim krizlerinden göçmen sorunlarına kadar çeşitli krizlerin çözümü için alışılmış yöntemlerin yetersiz kaldığını belirterek, uluslararası camianın yeni bir dünya kurma sorumluluğunu üstlenmesi gerektiğini ifade etti.
Eşitlik İlkesi ve Adaletin Önemi
Numan Kurtulmuş, uluslararası sistemde eşitlik ilkesinin uygulanmadığını vurgulayarak, yeni küresel sistemin eşitlik, adalet, hesap verebilirlik, kapsayıcılık ve tutarlılık temelinde oluşturulması gerektiğini belirtti. Ayrıca, güçlü ve zayıf ülkeler arasında adaletin sağlanması gerektiğini ifade etti.
Filistin İçin Çözüm Çağrısı
Numan Kurtulmuş, İsrail ve Filistin arasındaki çatışmaların sona erdirilmesi için Filistin devletinin kurulmasının önemine dikkat çekerek, uluslararası toplumun Gazze'deki soykırımı durdurmak için adım atması gerektiğini söyledi. Ayrıca, Batı Şeria'da da devam eden zulme karşı ses çıkarılması gerektiğini belirtti.