Sol Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
01 Temmuz 2025
weather
19°
Burda Haber Gündem İstanbul'da 11’inci Nükleer Santraller Zirvesi gerçekleştirildi.

İstanbul'da 11’inci Nükleer Santraller Zirvesi gerçekleştirildi.

Ankara Sanayi Odası (ASO) tarafından düzenlenen 11’inci Nükleer Santraller Zirvesi, nükleer enerjinin stratejik önemini vurguladı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Nükleer Santraller Zirvesi İstanbul'da Gerçekleşti

Ankara Sanayi Odası (ASO) ve Nükleer Sanayi Derneği (NSD) tarafından düzenlenen 11’inci Nükleer Santraller Zirvesi (NPPES), İstanbul’da gerçekleşti. Zirvenin açılışına, ASO Başkanı Seyit Ardıç, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü Hasan Mandal, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Nükleer Enerji ve Uluslararası Projeler Genel Müdür Vekili Salih Sarı gibi önemli isimler katıldı.

Türkiye'nin Nükleer Enerji Hedefleri

ASO Başkanı Seyit Ardıç, Türkiye'nin 2053 net sıfır hedefi doğrultusunda nükleer enerjiyi stratejik bir önem olarak gördüğünü belirtti. Ülkenin 2040 yılına kadar 20 bin megavat nükleer kurulu güce ulaşmayı hedeflediğini vurgulayan Ardıç, bu hedefin enerji üretim kapasitesinin artırılmasının yanı sıra teknoloji ve sanayinin gelişimine de katkı sağlayacağını ifade etti.

NÜKSAK-2 Projesi ve Yerli Sanayi Altyapısı

Ardıç, Türkiye'de ilk kez kurulan NÜKSAK projesi ile yerli sanayi altyapısını güçlendirmeyi amaçladıklarını belirtti. Proje kapsamında nükleer enerji alanında önemli tecrübeler edindiklerini ve yerelleştirme sürecine katkı sağladıklarını söyledi. NÜKSAK-2 ile birlikte sadece üretimi değil, teknolojiye dayalı güçlü bir yerli sanayi altyapısının oluşturulmasının hedeflendiğini ifade etti.

İTÜ'nün Nükleer Teknoloji Geliştirme Parkı Vizyonu

İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Hasan Mandal, nükleer enerjinin sürdürülebilir ve güvenilir enerji politikaları için önemli bir rol oynadığını belirtti. Mandal, İTÜ'nün liderliğinde hayata geçirilecek olan 'Nükleer Teknoloji Geliştirme Parkı'nın ulusal bir taahhüt olarak önemli bir adım olduğunu söyledi. Bu girişimin sadece bir altyapı projesi olmadığını, aynı zamanda ulusal bir çözüm üretme ve ihraç etme taahhüdü olduğunu vurguladı.

Türkiye’nin Enerji Stratejisi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Nükleer Enerji ve Uluslararası Projeler Genel Müdür Vekili Salih Sarı, Türkiye'nin enerji stratejisinin yenilenebilir enerji yatırımları, enerji verimliliğinin artırılması, yerli doğal gaz kaynaklarının geliştirilmesi ve nükleer enerji geçişine dayandığını ifade etti. Ülkenin artan elektrik talebini karşılamak ve çevresel taahhütlerini yerine getirmek için kararlılıkla çalıştıklarını belirtti.

Nükleer Sanayi Derneği Başkanı'nın Açıklamaları

Nükleer Sanayi Derneği Başkanı Alikaan Çiftçi, Türkiye'nin nükleer enerji alanındaki yolculuğunun uluslararası itibar, teknolojiye dayalı kalkınma ve bölgesel etki alanını şekillendiren stratejik bir döneme evrildiğini ifade etti. Çiftçi, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin sadece bir başlangıç olduğunu ve önlerinde SMR dönemi gibi yeni ufuklar olduğunu belirtti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *