ABD Büyükelçiliği: "Gelecek Bölgesel Çözümlere Ait Olacak"
ABD'nin Ankara Büyükelçiliği tarafından yapılan açıklamada, Batı'nın geçmişte ortaya koyduğu politikaların artık değiştiği vurgulandı. Sykes-Picot anlaşmasının bölgede yarattığı hatalardan ders alındığı belirtilerek, geleceğin bölgesel çözümlere, ortaklıklara ve saygıya dayalı bir diplomasiye ait olduğu ifade edildi.
Batı Müdahalesi Dönemi Geride Kaldı
ABD Büyükelçiliği sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, Batı müdahalesi döneminin sona erdiği ve artık bölgede yaşanacak gelişmelerin bölgesel aktörler arasında gerçekleşeceği vurgulandı. Başkan Trump'ın daha önce yaptığı açıklamalara da atıfta bulunularak, Ortadoğu'nun artık kendi kaderini tayin edeceği belirtildi.
Suriye'nin Yeniden Doğuşu
Suriye'nin yaşadığı trajedinin bölgede yarattığı sorunlara değinilen açıklamada, Suriye'nin yeniden doğuşunun ancak saygınlık, birlik ve halkına yapılan yatırımlarla gerçekleşebileceği vurgulandı. Bu sürecin hakikat, hesap verebilirlik ve bölgesel iş birliğiyle başlayacağı ifade edildi.
Türkiye, Körfez Ülkeleri ve Avrupa İle İş Birliği
Açıklamada, Türkiye'nin, Körfez ülkelerinin ve Avrupa'nın birlikte hareket ederek Suriye sorununa çözüm bulma çabalarına vurgu yapıldı. Askeri müdahalelerin değil, bölgesel iş birliklerinin önemli olduğu belirtilerek, Suriye halkının yanında durulduğu ifade edildi.