banner43

      Binali Yıldırım
(d. 20 Aralık 1955; Refahiye, Erzincan); Türk siyasetçi, eski Türkiye Ulaştırma Bakanı, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin 3. genel başkanı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin 27. başbakanı. Başbakanlık ve AK Parti Genel başkanlık görevine Mayıs 2016 tarihinde başlamıştır. Başbakanlık görevinden önce 2002–2013 ve 2015–2016 yılları arasında Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı olarak görevlendirilmiştir. 2014–2015 yılları arasında Recep Tayyip Erdoğan'ın danışmanlık görevine sürdürmüştür.

Yıldırım, 2002 Türkiye genel seçimleri'nde AK Parti İstanbul birinci bölge milletvekili seçilmeden önce 1994–2000 yılları arasında İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) Genel Müdürü olarak görev yapmıştır. Abdullah Gül tarafından kurulan 58. Türkiye Hükûmeti'nde Ulaştırma bakanı olarak görevlendirilmiştir. Ardından 2003 yılında Erdoğan tarafından kurulan 59. Türkiye Hükûmeti'nde görevine devam etmiştir. Ulaştırma Bakanı olarak Marmaray ve yüksek hızlı tren gibi birçok projeyi yönetmiştir.

2013 yılında hükümetteki görevinden ayrılmıştır ve AK Parti İzmir Büyükşehir Belediyesi Belediye başkanı adayı olmuştur fakat oyların %36'sını alarak ikinci sırada kalmıştır. 5 Haziran 2014 tarihinde Erdoğan'ın danışmanlığı görevine getirilmiştir ve 3 dönem kuralından dolayı Haziran 2015 Türkiye genel seçimleri'ne katılamamıştır. Kasım 2015 Türkiye genel seçimleri'nde AK Parti milletvekili olarak seçildikten sonra Davutoğlu tarafından kurulan 64. Türkiye Hükûmeti'nde tekrardan Türkiye ulaştırma, denizcilik ve haberleşme bakanı olarak yer almıştır. 22 Mayıs 2015 tarihinde yapılan AK Parti 2. Olağanüstü Büyük Kongresinde Genel Başkan seçilmiştir ve Davutoğlu'nun istifasının ardından 65. Türkiye Hükûmeti'ni kurarak başbakanlık görevine başlamıştır.


Binali Yıldırım 20 Aralık 1955 tarihinde Dursun ile Bahar Yıldırım'ın 7 çocuğunun ikincisi olarak Erzincan'ın Refahiye'ye bağlı Kayı Köyünde doğdu. Ali'nin oğlu anlamına gelen ismini, ailesinin Alevi komşuları verdi. 16 yaşındayken 38 yaşındaki annesini kaybetti.

1970 yılında Piri Reis Ortaokulu, 1973 yılında Kasımpaşa Lisesini bitirdi. Ardından İstanbul Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi'nden mezun oldu ve aynı bölümde yüksek lisans yaptı.Akabinde 1978 ve 1993 yılları arasında Türkiye Gemi Genel Müdürlüğü ve Camialtı Tersanesi'nde çeşitli kademelerde yöneticilik yaptı. 1990 ve 1991 yılları arasında İsveç'te bulundan Uluslararası Denizcilik Örgütü'ne (IMO) ait Dünya Denizcilik Üniversitesinde (WMU) Denizde Can ve Mal Güvenliği Yönetimi konusunda ihtisas eğitimi aldı. Bu eğitim sırasında toplam 6 ay İskandinavya ülkeleri ve Avrupa'da çeşitli ülke limanlarında Denizcilik İdaresi Uzmanları ile birlikte kontrollerde bulundu.

İstanbul Deniz Otobüsleri genel müdürlüğü, 1994–2000

Mezun oluşunun ardından Yıldırım, 1994–2000 yılları arasında İstanbul Deniz Otobüsleri genel müdürlüğü görevi sürdürdü. Bu görevi sırasında İstanbul'da toplu taşımacılığın denize kaydırılması yönünde önemli projelere imza attı. Başta İstanbul-Yalova ve Bandırma hatlarının açılarak, Adnan Menderes ve Turgut Özal hızlı feribotlarının sefere konulması olmak üzere İstanbul'a kazandırılan toplam 29 iskele/terminal, 22 deniz otobüsü ve 4 feribotla İDO, önemli bir deniz taşımacılığı kurumu oldu. 1999 yılında deniz toplu taşımacılığı ve turizme katkılarından dolayı uluslararası "Skal Kulübü" tarafından verilen kalite ödülüne layık görüldü.Erdoğandan sonra gelen Belediye başkanı olanAli Müfit Gürtuna tarafından 2000 yılında görevden alındı.

Erken politik kariyeri

İDO genel müdürlüğü döneminde Yıldırım, 1994 ve 1998 yılları arasında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan Recep Tayyip Erdoğan ile yakın bir ilişki kurmuştur.Ağustos 2001 tarihinde yeni kurulan Adalet ve Kalkınma Partisi'ne katılarak kurucu üyeler arasında yer aldı.2002 Türkiye genel seçimleri'nde AK Parti İstanbul 1. bölge milletvekili adayı oldu ve partisinin zaferiyle meclise girdi.

Milletvekilliği

Yıldırım, ilk defa 2002 Türkiye genel seçimleri'nde AK Parti İstanbul 1. Bölge milletvekili olarak meclise girdi. 2007 Türkiye genel seçimleri'nde memleketi Erzincan'dan AK Parti milletvekili olarak tekrar meclise girdi.

2011 Türkiye genel seçimleri'nde İzmir 1. bölge milletvekili olarak meclise girdi ve 3. kez millevekili seçildi.Üç dönem kuralına takıldığı için Haziran 2015 seçimlerine katılamadı1 Kasım 2015 Türkiye genel seçimleri'nde AK Parti İzmir 1. bölge milletvekili olarak meclise girdi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı

2011 yılında Yıldırım, Arjantin ile bir anlaşma imzalıyor

Yıldırım, neredeyse kesintisiz 11 yıl Ulaştırma, denizcilik ve haberleşme bakanı olarak görev yaptığı için AK Parti'nin ''Değişmez Ulaştırma Bakanı'' olarak anılır.Ayrıca bu bakanlıkta en uzun süre kalan kişidir.

Yıldırım, Kasım 2002–Kasım 2011 tarihleri arasında Ulaştırma Bakanı olarak görev yaptı. üç dönem kuralına takıldığı için 3 ay süreliğine bu görevinden ayrıldı. 2011 yılından sonra Recep Tayyip Erdoğan ve Ahmet Davutoğlu tarafından kurulan hükümetlerde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme bakanı olarak yer aldı.

Kişisel Websitesi'nde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme bakanlığı döneminde Yıldırım'ın 17,500 kilometre otoyol, 29 yeni havaalanı ve 1,213 kilometre yüksek hızlı tren hatları inşa edildiğini söylemiştir.Ulaştırma Bakanlığı görevinde bulunduğu sürede 225 milyar liralık yatırım faaliyetlerinde bulunmuştur. Bakanlığı süresince Türkiye genelinde 24 bin 280 kilometre bölünmüş yol yapılmış ve otoyol çalışmaları hız kazanmıştır.

Yıldırım ayrıca Youtube’un kapanmasına yönelik yoğun eylemleri ile uluslararası kamuoyunda sansürü teşvik eden bir figür olarak dikkat çekti.

Demiryolu ağlarının genişletilmesi

Marmaray'ın bir kısmının açılış töreni (Ekim 2013)

2003 yılında hükümet Türkiye'nin ilk Yüksek Hızlı Tren hizmetine başladı. Deneme seferi Yıldırımın da katılımıyla 4 Ocak 2004 tarihinde gerçekleştirildi. TCDD, trenlerini hızlandırma projesi kapsamında ilk etapta Ankara-İstanbul güzergahında başlattığı yol yenileme çalışmalarını tamamladı. Yaklaşık 7 trilyon 500 milyar liraya mal olan çalışmalarda raylar yenilenirken, traversler ve makaslar değiştirildi. Elektrikli çeken araçların azami hızlarını artırmaya yönelik çalışmaların ardından lüks vagonlarla çalışacak trenlerin maksimum hızı 150 km/h kilometreye çıkarıldı.Ankara-İstanbul yüksek hızlı demiryolu 2014 yılında ulaşıma açıldı. Ankara-Konya yüksek hızlı demiryolu'nun yapımı 2006 yılında başladı ve 2011 yılında bitirildi.

Marmaray projesi ile İstanbul’un Asya ve Avrupa yakaları denizaltından demiryoluyla birbirine bağlandı. Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Avrasya Tüneli, ve Osman Gazi Köprüsü yapılmış, birçok tünel projesi hayata geçirildi.

Havacılığın ilerlemesi

Dönemin Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev ve eski Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Binali Yıldırım ve diğer hükümet üyeleri ile birlikte (2010)

Yıldırım ''Türkiye'de Atıl Havaalanı kalmayacak'' ve “Havayolunu halkın yolu haline getireceğiz” sözleri ile harekete geçti. 26 olan aktif havalimanı sayısı bakanlığı döneminde 55’e, 34,4 milyon olan yolcu sayısını da 182 milyona çıkardı ve Türk havacılık sektörü dünya genelinde yüzde 5, Türkiye genelinde yüzde 15’lik büyüme gösterdi. Tokat, Kahramanmaraş, Sivas, Gaziantep ve Çanakkale illerinin havalimanları tekrar açıldı.İzmir'de Adnan Menderes Havalimanı adında uluslararası bir havalimanı 2006 yılında açıldı. Ayrıca 2014 yılında aynı havalimanına yapılan İç hatlar terminali'nin açılışını Yıldırım yönetmiştir.

Yıldırım'ın bakanlık döneminde bunlar gibi birçok yeni havalimanları açılmıştır. Ayrıca 2018 yılında açıldığında dünyanın en büyük havalimanı olacak İstanbul Yeni Havalimanı projesi hala devam etmektedir. Havacılık sektöründe gerçekleştirilen liberalleşmenin sonucunda pazara birçok özel havayolu şirketi girdi.

Deniz projeleri

Yıldırım, Abdullah Gül'ün Slovenya, Ljubljana ziyaretine eşlik ediyor. (2010)

AK Parti hükümeti'nin en önemli projelerinden biri sayılan gemi trafiğini rahatlatmak adına Karadeniz ile Ege Denizi'ni birbirine bağlayacak suyolu'dur. Kanal İstanbul olarak adlandırılan ve eski başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Çılgın projesi" olarak basına yansımış ancak projenin içeriği ve yeri uzun süre gizli tutulmuştur.

Proje başlangıçta Yıldırım'ın 2009'da fikir projesi olarak gündeme geldi. Resmi olarak Nisan 2011 tarihinde Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı. 2016 yılında Yıldırım, projeyle ile ilgili hazırlıkların büyük oranda bittiğini ve belirlenen beş farklı güzergahtan birinin olacağını ifade etti. Bakan Yıldırım, “Birkaç güzergah var. Bunlardan birisi olacağı kesin. Ama vatandaşın kumar oynamamasını tavsiye ederim” dedi.

Kanal İstanbul dışında Yıldırım, Türkiye'deki suyolları ve feribot servisi sayısının artırılmasına başkanlık etti. 2013 ve 2014 yıllarında İzmir'e yeni Körfez araba vapuru, Bostanlı –Üçkuyular hattında çalışmaya başladı. 2016 yılında Yalova'da İDO'nun yeni feribot terminali açıldı. 2015 yılında Yıldırım, kadın denizci öğrencileri için pozitif ayrıcalık uygulayacaklarını ve stajlarda daha fazla imkan bulmaları için özel bir program geliştireceklerini açıkladı.

Tartışmalar

2004 Pamukova Tren Kazası

    Ana madde: Pamukova tren kazası

22 Temmuz 2004 tarihinde  Yakup Kadri Karaosmanoğlu hızlı treni Ankara–İstanbul rotasında hızlı tren seferini yaparken Sakarya'nın Pamukova ilçesinde aşırı hız yüzünden trenin ikinci yolcu vagonunun sol tekerleği raydan çıkmış, bu vagona bağlı vagonların da raydan çıkması sonucu trenin dengesi bozularak hızla sürüklenerek yana yatmıştır. Kaza sonucu 41 yolcu hayatını kaybetmiş, 80 yolcu yaralanmıştır.

Rusya ile Türkiye arasında yapılan bir görüşme sırasında Yıldırım (2010)

Kaza sonrasında hızlı tren projesinin sorumlusu olan Yıldırım, kamuoyunun yoğun baskısına rağmen kazada sorumluluk kabul etmemiştir, istifa etmeyeceğini ve yaptığı uygulamaların arkasında olduğunu belirtti. Ayrıca Cumhuriyet Savcılığının TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman hakkında soruşturma açılması talebi Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tarafından reddedildi.Makinistin tanımlı hız sınırını aştığı söylendi. Kazayla ilgili dava, 'zamanaşımı' nedeniyle 7 Şubat 2012'de düştü.

İDO'nun özelleştirilmesinde usulsüzlük iddiaları


Yeni Şafak gazetesi, 2012 yılında Yıldırım'ın TAV Havalimanları Holding'ine 800 satılan İDO'nun özelleştirilmesinde "usulsüzlük" yaptığını iddia etti.Fakat TAV Havalimanları Holding'i bu iddiaların gerçeği hiçbir şekilde yansıtmadığını belirterek yalanladı.

Yolsuzluk iddiaları

    Ana madde: 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturması

Yıldırım, Kamuoyunda 17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonları soruşturmasında ismi geçen bakanlardan olmuştur. Cumhuriyet Halk Partisi genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Atv ve Sabah gazetesinin satılmasında Binali Yıldırım'ın koordinatör olarak görev aldığını öne sürmüştür, Binali Yıldırım ise iddiaları reddetmiştir.

Daha sonraki siyasal kariyeri

Rusya-Türkiye arasında yapılan bir görüşme sırasında Yıldırım (2010)

Erdoğan'ın özel danışmanlığı, 2014–15

2013 yılında Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı görevi sona erince Yıldırım, 5 Haziran 2014 tarihinde o dönem AK Parti genel başkanlığı ve başbakanlık yapan Recep Tayyip Erdoğan'ın özel danışmanlık görevine başladı. Erdoğan, 2014 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimi'nde %51,79 oy oranıyla cumhurbaşkanı seçilmesinin ve Ahmet Davutoğlu'nun başbakan olmasının ardından bu görevine Haziran 2015 Türkiye genel seçimleri'ne kadar gayıresmi olarak devam edeceğini açıkladı. Seçimden sonra resmi olarak atandı. Kasım 2015 Türkiye genel seçimleri'nde milletvekili seçilene kadar bu görevini resmen yürüttü.

İzmir Belediye Başkanlığı Adaylığı

    Ana madde: 2014 Türkiye yerel seçimleri

2014 yerel seçimleri: İzmir Belediye başkanlığı seçimi[39]
Parti     Aday     Oy      %
    CHP     Aziz KocaoğluEvet     1,307,501     49.6
    AK Parti     Binali Yıldırım     947,108     35.9
    MHP     Murat Taşer     210,124     8.0
    HDP     Osman Özçelik     88,375     3.4
    Diğerleri     82,760     3.1
Toplam     2,635,868     90.4

2014 Türkiye yerel seçimlerinde Yıldırım, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı için AK Parti adayı olarak yarıştı. Kampanyasının sloganı ''İzmir'e iyi bir bakan lazım'' oldu ve İzmir'in plaka kodu olan 35 sayısı kadar proje yapacağını söyledi.

Bazı anketler Yıldırım'ın seçimde en yüksek oyu alacağını belirtti. Fakat Yıldırım oyların %36'sını alarak seçimi ikinci sırada tamamladı. Cumhuriyet Halk Partisi adayı Aziz Kocaoğlu oyların %49.6'sını alarak 2004 yılından beri sürdürdüğü İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı görevine tekrar seçildi.

Başbakanlığı, 2016-günümüz


Binali Yıldırım, Ahmet Davutoğlu'nun görevi bırakma kararı sonrasında Ak Parti 2.Olağanüstü Büyük Kongresi'nde Genel Başkan adayı seçilmiştir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hükümet kurma görevi ise 24 Mayıs 2016 tarihinde verilmiştir. Yıldırım, 65.Hükümeti'ni kurarak başbakanlık görevine başlamıştır 1996-1997 yılları arasında başbakanlık yapmış Necmettin Erbakan'dan 20 yıl sonra ilk mühendis başbakan olan Yıldırım'ın kurduğu 65. Türkiye Hükümeti, TBMM tarafından 315 oyla güvenoyu almıştır.

Ahmet Davutoğlu'nun istifası


4 Mayıs 2016 günü, Recep Tayyip Erdoğan ve Ahmet Davutoğlu arasında Cumhurbaşkanlığı külliyesin'de Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre "olağan" ikili bir toplantı yapıldı.[46] Bu toplantıda Davutoğlu'nun doğrudan istifa etmesi yerine AK Parti'yi kongreye götürmesi ve yeniden genel başkan adayı olmaması kararlaştırıldı.Toplantıdan hemen sonra AK Parti'nin olağanüstü kongre'ye gideceği haberlere yansıdı. toplantı sonrasında Davutoğlu Başbakanlık görevinden istifa etti ve Parti genel başkanlık seçimine adaylığını koymadı.

AK Parti genel başkanı olarak seçilmesi

    Ana madde: AK Parti 2. Olağanüstü Büyük Kongresi

Davutoğlu'nun istifasının ardından 22 Mayıs 2016 tarihinde yapılan AK Parti 2. Olağanüstü Büyül Kongresi'nde Yıldırım, 1,411 oyun 1,405'ini alarak AK Parti'nin yeni genel başkanı seçildi.

Bazı yerel ve uluslararası yorumcular, 2. AK Parti Olağanüstü Kongresi'nde Genel Başkan seçimiş olan başbakan adayının Erdoğan ile uyumlu ve onun ajandasını yerine getirecek bir kişi olacağını iddia ettiler. bu adaylar arasında Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak veya kendine yakın isimlerden Binali Yıldırım, Mustafa Şentop, Mehmet Müezzinoğlu, Efkan Ala ve Bekir Bozdağ'ın isimleri geçmekteydi.

Ekonomik politika



Kurulan yeni hükümette Ekonomik Koordinasyon Kurulu'nun başkanlığı Şimşek'ten alınarak Binali Yıldırım'a verildi.

Başkanlık gündemi

Başbakan olduktan kısa bir süre sonra Yıldırım, TBMM'de hükümet programını okurken yeni hükümetin öncelikli konusunun yeni anayasa başkanlık sistemi de dahil olmak üzere yeni yönetim sistemini belirleyecek değişikliğin olduğunu ve yeni anayasayı gerçekleştirmek için çalışmalara hemen başlayacağını açıkladı.

Dış politika

Yıldırım, başbakan olmasının ardından "Düşmanları azaltacağız, dostlarımızın sayısını artıracağız." sözleri yeni dönemde Türk dış politikasında önemli adımlar atılacağı şeklinde değerlendirildi.

Yıldırım (orta, 2. sırada), İspanyol ve Türk hükümetleri buluşmasında (2012)

Avrupa Birliği


Yıldırım'ın AK Parti genel başkanı seçilmesi ve yeni hükümeti kurma görevini almasından sonra Avrupa Birliği, 23 Mayıs 2016 tarihinde yayınladığı bir bildiride Yıldırım'ı tebrik ettiklerini, Ortak bölgesel ve uluslararası zorluklar karşısında beraber çalışmak ve 18 Mart AB-Türkiye anlaşmasında mutabık kalındığı üzere AB-Türkiye ortaklığının tüm yönleriyle gerçekleştirmeye devam etmeyi istediklerini açıklamıştır.

Almanya'nın Ermeni kırımını soykırım olarak tanıması

    Ana madde: Ermeni Kırımı'nın soykırım olarak tanınması

2 Haziran 2016 tarihinde Almanya Federal Meclisi'nde Hristiyan Birlik Partileri, Sosyal Demokrat Parti ve Yeşiller Partisi tarafından hazırlanan ve meclise gelene kadar içeriği gizli tutulan 1915'te Ermenilere yönelik yapılan eylemleri ''Soykırım'' olarak tanımlayan tasarı önergesi günü oy çokluğuyla kabul edilmiştir. Yıldırım bu oylama yapılırken ''Akıldışı bir iş'', ''Bu karar hatalı bir karardır. Türk milletinin geçmişi bellidir. Bu millet, geçmişiyle övünen bir millettir'', ''Almanya gerçek bir dostluk testinden geçiyor'' diyerek bu oylamayı eleştirmiştir.

Türkiye bu oylamaya tepki olarak Almanya federal parlamentosunun kararını “şiddetle kınayacak”, “kabul edilemez” olduğunu açıkladı ve “tarihi olaylara siyasetçiler değil, tarihçiler karar vermeli” tezini yeniden ortaya koydu. Almanya'daki Türk Büyükelçisisi Hüseyin Avni Karslıoğlu' Türkiye'ye geri çağrıldı ve Almanya Türkiye'nin "Kara Listesi"ne alınacağı açıklandı.

Rusya

Sınır ihlali gerçekleştiren Rus Su-24 uçağının Türk Hava Kuvvetleri tarafından düşürülmesi olayının ardından iki ülke arasında gerek siyasi gerek ekonomik olarak ciddi bir gerilim yaşanmıştı. Rusya parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi Dış İlişkiler Komitesi Başkan Yardımcısı Vladimir Cabarov Binali Yıldırım’ın başbakan olması ve kurulan yeni hükümet ile ilgili ''Türkiye'de hükümetin değişmesiyle pratikte hiçbir şey değişmiyor. İlişkilerimiz değişmez.'' şeklinde bir açıklama yaptı.

Özel hayatı

İyi düzeyde İngilizce ve Fransıca bilen Yıldırım, 1975 yılından beri emekli öğretmen Semiha Yıldırım ile evlidir ve üç çocuğu vardır: Erkan, Ahmet ve Büşra.Çekmeköy, İstanbul'da çocukları tarafından eşi Semiha Yıldırım için yapılan ''Öğretmen Semiha Yıldırım İlkokulu'' adında bir okul vardır ve okul 24 Kasım 2012 tarihinde açılmıştır.

Fahri doktora

2006  20 Temmuz 2006 tarihinde Girne Amerikan Üniversitesi'nden fahri doktora aldı.

2009  19 Haziran 2009 tarihinde Samsun 19 Mayıs Üniversitesi'nden fahri doktora aldı.

2010  7 Mayıs 2010 tarihinde Cumhuriyet Üniversitesi'nden fahri doktora aldı.

    29 Eylül 2010 tarihinde Yozgat Bozok Üniversitesi'nden fahri doktora aldı.

2011 28 Şubat 2011 tarihinde Anadolu Üniversitesi'nden fahri doktora aldı.
   
12 Eylül 2011 tarihinde Erzincan Üniversitesi'nden fahri doktora aldı.

20 Eylül 2011 tarihinde Kırklareli Üniversitesi'nden fahri doktora aldı.

 23 Aralık 2011 tarihinde Berlin Teknik Üniversitesi'nden fahri doktora aldı.


2012 6 Haziran 2012 tarihinde Pamukkale Üniversitesi'den fahri doktora aldı.

2 Aralık 2012 tarihinde Dünya Denizcilik Üniversitesi'nden fahri doktora aldı.

2013  22 Mart 2013 tarihinde Okan Üniversitesi'nden fahri doktora aldı.

banner62

banner61