banner43

Nekbe yıl dönümünde İsrail saldırıları devam ediyor

İsrail’in 14 Mayıs 1948’de tarihi Filistin toprakları üzerinde kurulmasıyla zorunlu göçe, şiddete ve işgale maruz kalan Filistinliler, felaket anlamına gelen Nekbe’nin yıl dönümünde yine İsrail’in saldırılarına maruz kalıyor.

Nekbe yıl dönümünde İsrail saldırıları devam ediyor

İsrail’in 14 Mayıs 1948’de tarihi Filistin toprakları üzerinde kurulmasıyla zorunlu göçe, şiddete ve işgale maruz kalan Filistinliler, felaket anlamına gelen Nekbe’nin yıl dönümünde yine İsrail’in saldırılarına maruz kalıyor.

İsrail’in 14 Mayıs 1948 tarihinde Filistin topraklarında kurulması, milyonlarca Filistinlinin yıllardır işgal altında yaşamasının ve İsrail şiddetine maruz kalmasının da başlangıcı oldu. İsrail’in bağımsızlığını ilan ettiği 14 Mayıs’ın ertesi günü yani, 15 Mayıs Nekbe Günü olarak sembolleşirken, Filistin halkı Nekbe’nin yıl dönümünde yeniden İsrail saldırılarına maruz kalıyor. İsrail 1967 yılında işgal ettiği Doğu Kudüs ve Batı Şeria’da yasa dışı Yahudi yerleşim alanlarını günümüzde de genişletmeye devam ediyor. Son günlerde de, Doğu Kudüs’te bulunan Şeyh Cerrah mahallesinde yaşayan Filistinlilerin evlerinden zorla çıkarılarak yerine Yahudilerin yerleştirilmek istenmesi ile Nekbe ile başlayan şiddetin devam ettiğini gözler önüne serdi.

İSRAİL, NEKBE’NİN YILDÖNÜMÜNE GÜNLER KALA FİLİSTİNLİLERE SALDIRDI

İsrail güçlerinin Filistinlilere yönelik şiddeti, İsrail Yüksek Mahkemesinin Kudüs’ün Şeyh Cerrah Mahallesi’nde yaşayan bazı Filistinli aileleri, evlerinden zorla çıkarılarak başka bir yere yerleştirilmesi kararını almasıyla yeniden tırmanışa geçti. Şeyh Cerrah Mahallesi’nde evlerini terk etmek istemeyen Filistinlilerin direnişi devam ederken, İsrail polisi, 7 Mayıs akşamı teravih namazı sırasında Mescid-i Aksa’daki cemaate ses bombaları ve plastik mermiyle müdahale etti.

NEKBE’DEN BİR GÜN ÖNCE GAZZE’YE HAREKET

İsrail güçleri Nekbe’nin yıldönümüne yalnızca bir gün kala, Gazze’ye havadan ve karadan harekat başlattığını duyurdu. İsrail güçleri, Gazze Şeridi’ne yönelik başlattığı hava ve kara harekatı kapsamında hava saldırıları ve topçu atışları ile birçok sivili hedef alırken, saldırı sonucu birçok bina hasar gördü. Gazze genelinde ise elektrikler kesildi. İsrail güçleri, harekat kapsamında Gazze Şeridi’ne uçak ve helikopterlerle art arda hava saldırıları düzenledi. Hamas yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, başlatılan harekat kapsamında 150’den fazla İsrail hava saldırısının gerçekleştiği ifade edildi. Patlamaların gökyüzünü aydınlattığı saldırıda birçok bina hasar görürken, sokaklar ise savaş alanına döndü.

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik gerçekleştirdiği saldırılar sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı 31’i çocuk olmak üzere 119’a, yaralananların sayısı da 830’a yükseldi.

(İHA)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner62

banner61