banner43

180 yıldır durmadan akıyor

Sivas’ta Sultan II. Mahmud tarafından yaptırılan çeşme 180 yıldır hiç durmadan akıyor.

180 yıldır durmadan akıyor

Sivas’ta Sultan II. Mahmud tarafından yaptırılan çeşme 180 yıldır hiç durmadan akıyor.

Sivas’ta şehir merkezinde tarihi Taş Han’ın karşısında 1837 yılında Sultan II. Mahmud tarafından yaptırılan Tellipınar Çeşmesi yaklaşık 180 yıldır aralıksız akmaya devam ediyor. Çeşmenin Sultan II. Mahmud tarafından yaptırıldığı kitabesine ise sonradan Şehit Orhan Tunçöz Çeşmesi adı da ilave edilmiş. Çeşme, halen günde yüzlerce kişinin su ihtiyacını karşılıyor. Sivaslıların bir çoğu ise, 2007 yılında bir kez onarılan çeşmenin kim tarafından ve ne zaman yaptırıldığını bilmiyor.

180 YILLIK TARİHİ ÇEŞME REKLAM PANOSU OLDU

Sultan II. Mahmud tarafından yapılan tarihi çeşmenin günümüzde ilan panosuna dönüştürülmesi ise tarihçileri üzüyor. Sürekli çeşmenin önünden geçtiğini belirten İlhan Yaymak, "Burası çarşının ortası olduğu ve yolumuz düştüğü için sürekli uğrarız. Buradan suyumuzu içeriz duamızı okuruz. 60 yaşındayım ben. 50 yıldır bilirim bu çeşmeyi. Kim tarafından yapıldığını ise bilmiyorum. Yalnız Şehit Orhan çeşmesi olarak biliyorum. İlanların buraya yapıştırılması da ayıp bir şey. Yetkililer bunu görmüyor mu?" dedi.

Çeşmenin kim tarafından ne zaman yapıldığını bilmediğini belirten Ahmet Gülbahar, "76 yaşındayım. Bu çeşme sürekli akıyor. Ben bu çeşmenin 50-60 senesini bilirim. 60 senedir akıyor ama kim tarafından yaptırıldığını bilmiyorum" dedi.

(Onur Erden - Veysel Korkmaz / İHA)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner62

banner61