banner43

Bozkurt İlham Gencer, 27 Ağustos 1926 de İstanbul ‘da doğdu. Babası İbrahim Gencer, annesi Nihal Türkaydı’dır. İlham Gencer daha atı aylıkken anne ve babası boşanırlar. Müziğe ilk kez 1931 yılında henüz beş yaşındayken annesinden aldığı konsol piyanoyu çalarak başlamıştır.Başka da müzik eğitimi almamıştır. Kabataş Erkek Lisesinde başladığı lise eğitimini Beyoğlu Erkek Lisesini bitirdi. Lise yıllarında Atilla Dorsay’la birlikte bir “ikili” kurarak okulda konserler verip, Everly Brothers’in popüler şarkılarını seslendirler.


 
İlham Gencer ,1938’de 12 yaşındayken Atatürk’ün cenazesinde çıkan kargaşada tören atlarının altında kaldığını, başından yaralanarak 3,5 ay Teşvikiye Sağlık Yurdu’nda yattığını söylemektedir.

18 yaşında profesyonel manada müziğe başlayan İlham Gencer, gençlik yıllarında bir çok müzik lokalinde çalışır; piyano çalıp, solistlik yapar.

Ayten Alpman, Nişantaşı Kız Lisesi’nde öğrenci iken tanıştığı İlham Gencer sayesinde müzik çalışmalarına başlar. Ve İlham Gencer, 1949 yılında İstanbul Radyosu’ndaki programında Alpman’la birlikte 1963’e kadar solistlik yapar. Bir ara Elmadağ’daki Kervansaray’da da programlar yapan çift, kısa süre sonra Site Sineması’nın üzerinde bir yer kiralayarak “Çatı” adında kendi mekanlarını açar.

Askerliğini 1951 yılında Ankara Sıhhiye’de bulunan Ordu Evinde yaptı.


 
1953’te kendisine ait ilk piyanosu olan bir “Steinway” konser piyanosunu, Koç ve Sabancılar’ın da katıldığı bir müzayededen tam otuzbin lira para vererek aldığını anlatmıştır. Gencer’e göre o tarihte bu paraya üç yalı satın alınabiliyordu.

1953 yılında Ayten Alpman‘la evlenen İlham Gencer’in İlhan ve Ayşe adında iki çocuğu olur. Ama, 7 sene süren bu evlilik 1960’da biter.

24 Nisan 1957 de Fethiye’de korkunç bir deprem olmuştur. İlham Gencer, depremzedelere yardımcı olmayı görev bilirek çalıştığı pavyonda bir yardım sergisi düzenler ve topladığı 708 lirayı Fethiye’ye yollar.


 
Daha sonra İlham Gencer, 1960 yılında İstanbul Şişli’de Site Sineması’nın da bul’nü açtı ve eşi Ayten Alpman’la beraber Çatı’da sahne aldılar. 1962’de Ajda Pekkan ve Emel Sayın da orkestranın solistlerinden biridir.
Gencer, 1961 yılında Fransız şarkıcı Bob Azzam‘ın “C’est écrit dans le Ciel” adlı şarkısına Fecri Ebcioğlu‘nun Türkçe olarak yazdığı “Bak Bir Varmış Bir Yokmuş” adını alan bu şarkısını Türkçe olarak seslendirdi ve böylece Türkiye’de on yıl kadar sürecek olan “aranjman” müzik akımını başlatan şarkı olarak Türk pop tarihine geçmiş oldu.

1.Boğaziçi Müzik Festivali’nde “İstanbul” isimli parçasıyla birincilik ve “Dünya Dolaşan Şarkı” eseriyle ikincilik kazanan İlham Gencer’in şefliğini üstlendiği bir de orkestrası vardır. İşin en ilgi çeken tarafı bu yarışmalara katılanların bir çoğu ona ait olan Çatı Gece Klübü’nde provalarını yaparlar.

1961-1965 yılları arasında 3 kez düzenlenen Boğaziçi Festivali’nin hepsinde ödüller alan İlham Gencer, hem piyano hem grup (Kuartet) hemde en iyi şarkı (Cherbourg Şemsiyeleri) dallarında birinci olmuş ayrıca Robert Akademi Armağanı’na layık görülmüştü.


 
1961 senesinde İlham Gencer ismi bir bomba gibi düşer müzik piyasasına. “Bak Bir Varmış Bir Yokmuş” isimli parça “Türkçe sözlü pop müziği”nin bir ilk örneğidir. Bob Azzam’ın güzel melodisine, Fecri Ebcioğlu’nun yazdığı keyfli sözleri, tatlı bir edayla okuyan İlham Gencer, müzik tarihimizde unutulmayacak bir şekilde yer alır.

İlham Gencer Devlet Tiyatrolarında sergilenen Hüseyin Rahmi Gürpınar‘ın Gûlyabani’sine sahne müziği bestelediği gibi İstanbul Ülkü Ocakları’nın isteği üzerine 3 Mayıs Türkçüler Bayramı’nın 30 yılına armağan olarak bir de plak seslendirir.

İlham Gencer, İzmir, Ankara ve İstanbul’un tanınmış mekanlarıneli gibi yerlerde senelerce sanat icra etti.

İlham Gencer, 1996 da İstanbul’un Güzelliklerini Koruma ve Yaşatma Derneği’ni kurdu, halen o derneğin başkanıdır.

Evlilikleri :
1. Evliliği: 1953 yılında Ayten Alpman ile evlenir ve 1960 yılında ayrılır. Ayşe (d.1956)ve İlhan (d.1954) adında bir kızı bir oğlu oldu.
2. Evliliği: 1964 yılında Necla Gencer ile evlendi. Bora (d.1965) isimli bir oğlu oldu.

banner62

banner61