banner43

Türk  Ressam Haşmet Akal  1918'de İstanbul 'da dogdu. Şair Rasim Haşmet Bey'in oğludur.

İlköğrenimini  İstanbul da Galatasaray’ lisesinde  tamamladıktan sonra Haydarpaşa Lisesi'ni bitirdi. 1938'de girdiği İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü'nde Leopold Levy'nin öğrencisi oldu.  Levy’den ders gören diğer öğrencilerle birlikte b u atölyede yetişti. Arkadaşları arasında çok tanınmış kişiler olacak olan pek çok ressam vardı. Bu  ressamların 1940'ta bir araya gelerek kurdukları "YENİLER- LİMAN GRUBU "'na katıldı. 1946'da akademiyi bitirdi.        

Üç yıl sonra devlet bursuyla gittiği Paris'te Andre Lhote ve Fernand Léger gibi ressamların atölyelerinde çalışma olanağı buldu. Jean Metzinger'e bir süre asistanlık yaptı. Kuzey Fransa'da restore edilen bir kilisenin açmış olduğu yarışmayı kazanarak gittiği Valenciennes kasabasında duvar resimleri uyguladı. 1953'te Türkiye'ye döndü.

1954'te Yapı Kredi Bankası'nın açtığı "İstihsal" konulu yarışmada "Balıkçılar" adlı kompozisyonuyla derece aldı. Aynı yıl Beyoğlu Şehir Galerisi'nde eski ve yeni resimleriyle kapsamlı bir sergi düzenledi. 1955'te meclis resimleri için düzenlenen gezi nedeniyle ADANA'da topladığı belgelerin ışığında yöresel çalışmalar yaptı. Bu resimlerle ADANA'da bir de sergi açtı. 1956'da Mersin Lisesi'nde resim öğretmenliğine başladı. Mersin'de kaldığı dört yıl içinde sergiler düzenledi, öğrencileriyle "Elek" adlı bir dergi çıkardı ve tiyatro çalışmalarına katıldı. 1956 yılında resim ve sanat tarihi öğretmeni olarak Mersin’de  çalışırken sanatçıların toplandığı  Mersin 'deki Akkahve’ye gidiyordu. Bu kahvede , Nuri Abaç, ilyas Halil, Celal Çumralı, Osman Özeren, Bedii Demirseren ve daha bir çok ressam, yazar ve entellektüel ile dostluk kurdu. Mersin’li bir çok dostunun ve  tanıdığının,  resimlerini yaptı.

1960'ta Ankara 'da açtığı serginin ilgi uyandırması üzerine GEE Resim-İş Bölümü öğretmenliğine atandı ise de kısa bir süre sonra öldü Ölümünden sonra Güngör Gençay,  “İki Haşmet, Şair Haşmet Oğlu Ressam Haşmet”,  adı altında onun hakkında bir kitap  hazırladı.

banner62

banner61