banner43

İzmir'de Uruguay Eski Devlet Başkanı Mujica izdihamı

Jose Mujica, İzmir'de katıldığı panelde gazeteci Ece Temelkuran'ın sunuculuğu eşliğinde konuştu.

İzmir'de Uruguay Eski Devlet Başkanı Mujica izdihamı

    İzmir Büyükşehir Belediyesince, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde düzenlenen "Destek ile Yoksulluğu Önleriz" konulu panele konuşmacı olarak katılan Mujica, hayata dair düşüncelerini ve tecrübelerini, İzmirlilerle paylaştı.

Uruguay'da başkanlık yaptığı dönemdeki tecrübelerini aktaran Mujica, gençlere ve kültürel farklılıklara çok önem verdiğini, eşiyle birlikte "dünyayı güzelleştirmek" için çalıştığını söyledi.

"SOSYAL SINIFLARI ANLAMAK LAZIM"


Mujica, bir ülkenin yönetiminde başarı sağlamak için sosyal sınıfları anlamanın önemine işaret ederek, "Sosyal sınıfları anlamak lazım çünkü çok büyük farklılık oluyor. Dünyada çok fazla eşitsizlik ve adaletsizlik var. Burada ahlak noktasını unutmamak lazım. Bu şekilde hareket ederseniz, kendi halkınız yaptığınız şeyi anlamaya başlayacak, zaman içinde hak ve kanunlar yerini bulacak" diye konuştu.Dünyada çözülmesi gereken pek çok sorun olduğunu savunan Mujica, "İyi bir dünya için asıl önemli olan, şeytana yardım edilmemeli, onun dünyayı yönetmesine ya da düzenlemesine izin verilmemeli" ifadesini kullandı.


ECE TEMELKURAN'DAN NOBEL SORUSU


Söyleşinin moderatörü Ece Temelkuran, Mujica'ya Nobel Barış Ödülü adaylığının gündeme gelmesi ve ardından bu ödülü reddedeceği açıklamasını hatırlatılarak, bunun nedenini sordu.

Mujica, şunları kaydetti:


"Bu kadar savaşla dolu bir dünyada ne yüzle Nobel Barış Ödülü veriyorlar. İşte bu yüzden, 'bunu başkası alsın ben reddedeyim' diye düşündüm. Çünkü dünyanın her köşesinde savaş var. Biz de tarih öncesi dönemde yaşamaya devam ediyoruz. Bugün teknolojik gelişmelerin karşısında bile hala savaş var. Barış için umut için bir araya gelmeli, savaşa hayır demeli. Dünyada dakikada 2 milyon dolar, asker ve savaşla alakalı mevzular için harcanıyor. Ve bu parayı harcayan insanlar, bu parayı fakirlerin sırtından kazanıyor."GENÇLERE ÖNERİLER

Hareketli bir gençlik dönemi geçirdiğini aktaran Mujica, salondaki gençlere hayat tecrübelerini aktararak, onlardan aynı hataları yapmamalarını istedi.


Mujica, gençlere "zamana sahip olduklarını" hatırlatarak, şöyle devam etti:


"Her zaman barışı her şeyin üzerine koymak için odaklanın. Evreni ve gezegeni düşünün, hepimiz o minik gemi içinde seyahat ediyoruz. O yüzden bu geminin şansı, bahtı ve talihi sadece bize bağlı. Bu gezegeni kurtaracak taraf olmalı, mahvedecek taraf değil. Biz bu dünyaya zarar veriyoruz ama günün sorunda elimizde yeterli kaynak yok. Bütün bu kaynaklar tükenme noktasına gelebilir, biz bunu talihe ve şansa bırakmayız. Gökyüzünden insanlar gelip bizi kurtarmayacak."


Gençlerden böyle bir durumda beklemek yerine kendi kaderlerini çizmelerini öneren Mujica, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Merkezi hükümetler endişe duyuyor, bir sonraki seçim kimler kazanacak diyorlar. Dünyada çevre ve iklimle alakalı önlemlerin alınması gerekiyor. Siz gençler bu bağlamda bizim yaptığımız hataları durdurma ve geriye döndürme hakkına sahipsiniz. Lütfen bizim zamanımızdaki hataları tekrarlamayın, bunlardan ders alın. Ben küçük bir ülkenin çocuğuyum ama 100 yılık tarihi içinde 3 askeri müdahalenin olduğu bir ülkenin evladıyım."

Mujica, her zaman halkların kendi kendilerini yönetmelerinden yana olduğunu vurgulayarak, insanların birbirine baskı yapmadan, birlikte yaşamayı öğrenmesi gerektiğini belirtti.

İZLEYİCİLER SALONA SIĞMADI


Salonu dolduran dinleyiciler, konuşmasının ardından uzun süre Mujica'yı alkışladı.

Öte yandan, Mujica'yı dinlemek için Ahmed Adnan Saygun Kültür Merkezi'ne gelen İzmirliler, salona sığmadı. Söyleşiye yoğun ilgi nedeniyle kültür merkezi kısa sürede doldu, kapılar erken saatlerde kapatıldı. Dışarıda bekleyen kalabalıkla güvenlik görevlileri arasında tartışma yaşandı. Bazı İzmirliler, söyleşiyi kültür merkezi önünde kurulan dev ekranlardan takip etti.


(ensonhaber)

Güncelleme Tarihi: 05 Kasım 2015, 09:57

UPMEDYA

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner62

banner61