banner43

İzmir’de Mujıca izdihamı

En mütevazı devlet başkanı olarak bilinen eski Uruguay Devlet Başkanı Jose Mujıca, İzmir’de düzenlenen söyleşide Nobel Barış Ödülü’nü neden reddettiğini açıkladı. Yüzlerce kişi ise solana sığmadı. Mujıca, “Bu kadar savaş...

İzmir’de Mujıca izdihamı
En mütevazı devlet başkanı olarak bilinen eski Uruguay Devlet Başkanı Jose Mujıca, İzmir’de düzenlenen söyleşide Nobel Barış Ödülü’nü neden reddettiğini açıkladı. Yüzlerce kişi ise solana sığmadı.
Mujıca, “Bu kadar savaş dolu dünyanın içerisinde ne yüzle Nobel Barış Ödülü veriyorlar? Bence dünyanın bütün halkları bir araya gelmeli ve barış için, umut için ‘savaşa hayır’ demeli” dedi.
1987 model Vosvosu, eşiyle birlikte yaşadığı çiftlik evi ve yaşam tarzıyla dünyanın en mütevazı devlet başkanı olarak bilinen eski Uruguay Devlet Başkanı Jose Mujıca, İzmir’de düzenlenen söyleşiye katıldı.
Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde gazeteci ve yazar Ece Temelkuran’ın moderatörlüğünde yapılan söyleşide katılımcılar salona sığmadı. Saatler öncesinden Mujıca’yı dinlemek için soluğu sanat merkezinde alan vatandaşlar, binanın dışında kurulan barkovizyon aracılığı ile Mujıca’yı izleme imkanı buldu.
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen söyleşide neden Nobel Barış Ödülünü reddettiğini açıklayan Mujıca, “Bu kadar savaş dolu dünyanın içerisinde ne yüzle Nobel barış ödülü veriyorlar? İşte bu yüzden şöyle düşünüyorum; bunu başkası alsın, bunu reddedeyim. Dünyanın her köşesinde savaş var. Bence bu aslında bir depresyondur. Savaşın aslında en büyük maliyeti hiç de savaşta sorumluluğu olmayan insanlara çıkıyor. İnsanların zihniyetini, zekasını kullanarak da savaşsız mücadele mümkün. Böylece acılara da neden olmazsınız. Bence dünyanın bütün halkları bir araya gelmeli ve barış için, umut için ‘savaşa hayır’ demeli. Dakikada 2 milyon dolar, dünyada askeri harcamalar için gidiyor. Bu parayı harcayan taraflar, bu parayı fakirlerin sırtından kazanıyorlar” diye konuştu.

“İNSANLARI TANIDIKÇA KÖPEKLERE DAHA ÇOK YAKINLAŞIYORUM”
Sıkça haberlere konu olan hayatını anlatan Mujıca, “Diyelim ki bir otomobil alıyorsunuz, bir ev satın alıyorsunuz. Eşyalar, vesaire ama yaşamdaki zamanı satın alamazsınız. Süpermarkete gidip ‘bana beş yıl verir misiniz?’ diyemezsiniz” ifadelerini kullanırken, Temelkuran’ın üç ayaklı köpeği Manuela’yı sorması üzerine ise, “İnsanları tanıdıkça köpeklere daha çok yakınlaşıyorum. Tüm sevgimizi köpeğimize verdik. Çocuk yapmak için fırsat bulamadık, çünkü eşimle dünyayı değiştirmeye çalışıyorduk. En önemli şey hayattaki aşktır. Uyandığım her sabah ‘bugüne de şükürler olsun’ diyorum” dedi.

“HER HALK KENDİ MESELELERİNİ YÖNETMEKTE ÖZGÜR OLMALI”
Temelkuran’ın, savaşı eleştirdiğini ancak eskiden bir gerilla olduğunu hatırlatarak, “dünyada elinde silah bulunduran insanlara karşı bir mesajınız var mı” sorusu üzerine Mujıca, şunları kaydetti:
“Ben her türlü halkın kendi öz yönetimini savunagelmişimdir ama sadece kendi istediği öz yönetimle olamaz bu. Hoşlanmadıklarının da kendi kendini yönetme hakkı olmalı. Her halk kendi meselelerini yönetmekte özgür olmalı. Umut ediyorum ki; ileride barış ve özgürlük konusunda daha ileriye ulaşmış olacağız. Özgürlük konusunda kimse kimseye baskı yapamaz. Herkesin birbiriyle aynı düşüncede olacağı bir dünya mümkün değil. Herkes birbirinden farklı düşünceye sahip olsa da barış içinde yaşayabilir.”
Mujıca, söyleşi sonunda kendisini dinleyen vatandaşları selamlarken, salonun çıkışında Mujıca’nın hayatını anlatan kitap satışa sunuldu.
(İHA)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner62

banner61