banner43

Genco Erkal, 28 Mart 1938 tarihinde İstanbul’da doğmuştur. Liseyi Robert Kolej’inde okuyup bitirdi. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji bölümününden diploma aldı. Öğrenimi sırasında tiyatroda rol almaya başladı. 1957 yılında Genç Oyuncular Amatör Topluluğu’nu kuranlar arasındaydı.

1959 yılından başlayarak Kenterler, daha sonra Arena, Gülriz Sururi-Ergin Cezzar, AST ve İstanbul Tiyatrosu’nda sahneye çıkarak, Türkiye’nin önemli özel tiyatro topluluklarında oyuncu ve yönetmen olarak çalıştıktan sonra, 1969 yılında Dostlar Tiyatrosu’nu kurdu.

GorkiBrechtSartrePeter WeissSteinbeck, Havel, Tankred Dorst gibi yabancı yazarların yanısıra, Aziz NesinHaldun TanerNazım HikmetCan YücelRefik ErduranVasıf ÖngörenOrhan AsenaBehiç Ak gibi Türk yazarların oyunlarını yönetti. Roman, öykü, şiir gibi değişik türlerden tiyatroya uyarlamalar yaptı, oyunlar çevirdi.

1962′de Asena Ti-yatrosu’nda. Yaroslav Haşek’in yazdığı “Aslan Asker Şvayk” oyunundaki rolüyle ilhan iskender ödülü’nü kazandı. Çeşitli ödüller kazandığı ünlü rolleri arasında Gogol’den Bir Delinin Hatıra Defteri, Bertolt Brecht‘ten Galileo, Maxwell Anderson‘dan Yalınayak Sokrates, Nazım Hikmet‘ten Kerem Gibi, Can Yücel‘den Can sayılabilir.

2008 senesinde kendi yazdığı ve yönettiği, 1993 yılında Sivas`ta Madımak otelinde yapılan katliamı konu alan Sivas’93 isimli belgesel tiyatro oyununu, Türkiye ve Avrupa genelinde tiyatroseverlere sundu. Bu oyunu ile Pertevniyal Lisesi tarafından 2008 yılının en iyi tiyatro ödülünü aldı.

Önemli uluslararası film festivallerinde gösterilen ve birçok ödül kazanan 1982′de Ali H. Özgentürk’ün “At”, 1983′te Zeki ökten’in “Faize Hücum”, Erden Kıral tarafından 1982’de çekilmiş bir film “Hakkâri’de Bir Mevsim”, 1990 da Fehmi Yaşar tarafından çekilen “Camdan Kalp” ve uzun bir aradan sonra 2008 yılında çevrilen “Pazar-Bir Ticaret Masalı” filmlerinin baş rolünde oynadı. TRT Televizyonu için Haldun Taner‘in ünlü müzikli oyunu Keşanlı Ali Destanı’nı yönetti ve oynadı.

Değişik yıllarda birçok kez “yılın en iyi erkek oyuncusu”, “en iyi tiyatro yönetmeni” seçildi, yaşam boyu başarı ödülleri kazandı. 1982 yılında “At” ve 1983 yılında “Faize Hücum” filmleri ile “en iyi erkek oyuncu” dalında Antalya Film Festivali’nde iki kez Altın Portakal aldı.

1993-1998 yılları arasında, Paris’te ve Avignon Festivali’nde Fransızca da oynamaya başlayan Genco Erkal, üç Fransız yapımında rol aldı: Nâzım Hikmet’ten Sevdalı Bulut, Philippe Minyana’dan Ou vas-tu Jérémie? ve Paulo Coelho’nun ünlü romanından uyarlanan Simyacı.
2009 Aydın Doğan Tiyatro Ödülü’nü kazanan sanatçı, verilen 50 bin liralık ödülü Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’ne bağışladı.

Genco Erkal halen, kurucusu olduğu Dostlar Tiyatrosu’nun sanat yönetmenliğini yapmaktadır.
19 Kasım 2010 tarihinde vizyona giren Çağan Irmak‘ın senaryosunu yazdığı ve yönettiği “Prensesin Uykusu” filminde başrolde oynamıştır.

Sahnelediği ve rol aldığı oyunlardan bazıları şunlardır. “Rosen-bergler Ölmemeli” (1970), “Asiye Nasıl Kurtulur” (1972), “Şili’de Av” (1974), “Kafkas Tebeşir Dairesi” (1979), “Ağrı Dağı Efsanesi” (1981), “Galileo Galilei” (1983). “Çöl Faresi”, “Nalınlar”, “Midas’ın Kulakları”, “Keşanlı Ali Destanı”, “Bir Delinin Hatıra Defteri”

“Durdurun Dünyayı İnecek Var” , “Abdül Cambaz”, “Kerem Gibi”, “Sevdalı Bulut”, “Yalınayak Sokrates”, “Ezenler Ezilenler”, “İnsanlarım”, “Can”, “Azizname”, oyunlarıyla hafızalardan silinmedi uzun zaman.

Genco Erkal, tiyatro sanatçısı Zeynep Tedü ile evlendi. Bir kaç sene sonra boşandılar. Ayşe adında bir kızı var.

İlk defa bir dizi projesinde yer alan Genco Erkal, 2017 yılında BluTV yapımı olan 7Yüz dizisi Refakatçiler bölümünde Serhat Göktuğ karakteri ile, yaşı bir hayli ilerlemiş; karısını erken yaşta kaybetmiş tek çocuğundan haber alamayan dolayısıyla yalnız yaşayan, takıntılı bir karakteri canlandırdı.

banner62

banner61