banner43

Kiraz fiyatlarında düşüş vatandaşa yaradı

Tokat’ta tarlada 1 buçuk liraya kadar düşen kiraz, marketlerde 5 liradan satılıyor. 

Tokat’ta tarlada 1 buçuk liraya kadar düşen kiraz, marketlerde 5 liradan satılıyor. 

Türkiye’de parlak kırmızı rengi, iri tane yapısı ve uzun raf ömrüyle tercih edilen Tokat Kemalpaşa Köyü kirazında hasat devam ediyor. Yaklaşık iki hafta önce tarlada 3 liradan satılan kiraz 1 buçuk liraya, markette ise 9 liradan 5 liraya düştü. Cinsine göre tarlada 1 buçuk-4 lira arasında satılan kiraz, marketlerde ise 5 ile 7 lira arasında alıcı buluyor. Kiraz bahçesi sahipleri işçi ve ilaç giderleri nedeni ile emeklerinin karşılamadığından yakınıyor. 

HALDE KİRAZ FİYATLARI 2-4 LİRA ARASINDA 

Ankara’dan Tokat’a kiraz almaya gelen komisyoncu İsmail Akıcı, kiraz fiyatlarının halde 2-4 lira arasında oynadığını ifade ederek, "Bu sene ürün bol olduğu için ihracat almadığı için üretici biraz sıkıntı yaşıyor. Ankara’da halde 3-3 buçuk liradan satacağımız kirazı marketler pazarcılar kaça satar bilemiyoruz" dedi. 

KİRAZ FİYATLARINDAKİ DÜŞÜŞ VATANDAŞA YARADI 

Trabzon’dan Tokat’a kiraz almaya gelen komisyoncu Hakkı Keleş, kiraz fiyatlarının iki hafta öncesine göre düştüğünü ifade ederek, "İhracat yok, ihracat olmadığından fiyatlar düştü. Fiyatların düşmesi halka yaradı. Pazar tezgahında 2 buçuk 3 lira kiraz. Alıp yiyemiyorum dediği zaman yalan konuşur" diye konuştu. 

"EMEĞİMİZİN KARŞILIĞINI ALAMIYORUZ" 

Kemalpaşa Köyündeki bahçesinde kiraz üretimi yapan çiftçi Deniz Alan, kiraz fiyatlarının düşmesi nedeniyle üreticinin zor durumda olduğunu ifade ederek, "Emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Kirazı dalında bırakmak zorunda değiliz, toplayacağız. Bana göre fazla bir şey yok ama 20-30 işçi çalıştıranlara yazık. Akşama kadar işçi çalıştırıyor 3-4 bin lira alıyor 2 bin lirasını işçiye veriyor. Kendisine bin lira kalıyor. Bunun ilacı, gübresi, sulaması oda başka etkiliyor. Fiyatlar düştü. En fazla yüksek fiyat sıfır dokuzun kilosu 4 lira 4 buçuk lira. Diğer kiraz çeşitleri 1 buçuk liradan başlıyor 2 liraya kadar gidiyor. O da kurtarmıyor. Televizyonlarda izliyoruz Ankara’da kiraz 15 lira. Burada da en fazla 4-5 lira. Oradaki fiyatla buranın arasında çok büyük fiyat farkı var. Görülüyor her şey ortada söylemeye gerek yok" ifadelerini kullandı. 

(İHA)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner62

banner61