banner43

"Ertelenen her şeyin harekete geçtiğini göreceğiz"

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “İnşallah ertelenen her şeyin önümüzdeki 2016 yılında gümbür gümbür harekete geçtiğini göreceğiz. İç piyasanın canlandığını göreceğiz. Özel sektörün yatırımlara yöneldiğini göreceğiz. Büyümenin...

"Ertelenen her şeyin harekete geçtiğini göreceğiz"
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “İnşallah ertelenen her şeyin önümüzdeki 2016 yılında gümbür gümbür harekete geçtiğini göreceğiz. İç piyasanın canlandığını göreceğiz. Özel sektörün yatırımlara yöneldiğini göreceğiz. Büyümenin 2016 yılında tutturmak zorunda olduğumuz yüzde 5’ler seviyesinde tekrar büyüme seviyesine geçtiğimiz bir yıl olacak” dedi.
Akdeniz İhracatçılar Birlikleri (AKİB) ve Adana Sanayi Odası’nın işbirliğinde “Türkiye İnovasyonla Geleceğe Koşuyor” programı kapsamında Sheraton Adana Hotel’de 2014 yılı ihracat rakamlarına göre en fazla ihracat yapan firmalar için ödül töreni düzenlendi.
Törenin açılış konuşmasını yapan Bakan Zeybekci, bilgiyi üreten toplumların tüketenlere her zaman hükmettiğini anlattı. “Altını koyan kuralı koyar” sözünü örnek gösteren Zeybekci, “Bilgiyi koyan, kuralı koyar. Bilgiyi koyan, altını alır” dedi.
Dünya tarihinden örnekler gösteren Zeybekci, önümüzdeki süreçte bilginin yenilenme periyodunun 6 aya kadar düştüğünü söyledi. Yeni neslin başkalarının hayalleriyle büyüdüğüne değinen Zeybekci, “Bunu aşmak lazım, gelecek neslimizin en önemli tehlikelerinden birisi” diye konuştu.

“BİLİM VE ÜRETİM ARASI BOŞLUK”
Hayatın, her alanıyla inovasyon dönemi olduğunu vurgulayan Zeybekci, en önemli eksikliğin bilim dünyasıyla üretim dünyasının arasındaki devasa boşluk olduğunun altını çizdi. Zeybekci, üniversiteler ile sanayi arasındaki uçurumu işaret etti. Siyasette de inovasyon olmasının şart olduğunu kaydeden Bakan Zeybekci, toplumda siyaset ile siyasetçilerin güvenilmez olduğu algısından yakındı. İnovasyonun her alana hükmetmesi durumunda problem ve problem çözücülerin bir araya geleceğini ifade eden Zeybekçi, böylece zaten sistemin çalışmaya başlayacağını dile getirdi.

“EĞİTİM SÜRESİ 12 YILA ÇIKARILMALI”
Bakan Zeybekçi, bilim camiasının özel sektörden ayrı durmasına tepki gösterdi. Tam aksine, iç içe olunması gerektiğine vurgu yapan Zeybekci, öğrencilerin mutlaka sanayi içerisinde tecrübe kazanması gerektiğini anlattı. Türkiye’nin ilim konusunda büyük adımlar attığını söyleyen Zeybekci, buna rağmen Türkiye’deki eğitim seviyesinin gelişmiş ülkelere oranla daha düşük olduğundan şikayet etti. Zeybekci, 2023 hedefi olan 500 milyar dolar ihracat için eğitim süresinin 12 yıla çıkarılması gerektiğine işaret etti.

“AR-GE BÜTÇESİNİ ARTIRMAK GEREK”
Araştırma-Geliştirme (AR-GE) çalışmalarına da değinen Bakan Nihat Zeybekci, AR-GE’nin mili gelirden aldığı payın yüzde 1 seviyesine geldiğini ancak Avrupa Birliği’nin 2.5 ve Almanya-Japonya’nın ise yüzde 3.5 ortalamalarının olduğunu kaydetti. Zeybekci, Türkiye’nin, dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmesi için bu oranın en az 2.5-3 seviyesine yükseltilmesi gerektiğini vurguladı. İnovasyonun önce devlette yapılması gerektiğinin altını çizen Bakan Zeybekci, kendisinin göreve başladığından bu yana çok yenilikler yaptığını ifade etti. Turkey Discover The Potential markasından da bahseden Zeybekci, dünyanın en ücra noktasına kadar Türkiye’nin tanıtıldığını anlattı.

“EVDEKİ EŞLER BİLE PLANLARI ERTELEDİ”
1 Kasım seçimlerine kadar yaşanan süreci ve sonrasını aktaran Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, şöyle konuştu:
“Tüm vatandaşlarımızın kime oy verdikleri önemli değil. Demokratik haklarını kullanmada gösterdikleri olgunluktan dolayı tebrik ediyorum. 1.5 yıldan bu yana her şey ertelendi. İnovasyon bile ertelendi. Acaba ne olacak diye 1.5 yıldan beri yatırımlar ertelendi. 1.5 yıldan beri evdeki ihtiyaçlar bile ertelendi. Evdeki eşler bile ‘Dur seçimler bitsin, yatırımlar için seçimler geçsin’ dedi. İstihdam, satın alma, büyümeyle ilgili her ne varsa yaratılan belirsizlik veya tereddüt ortamı ortadan kalkmış oldu. İnşallah ertelenen her şeyin önümüzdeki 2016 yılında gümbür gümbür harekete geçtiğini göreceğiz. İç piyasanın canlandığını göreceğiz. Özel sektörün yatırımlara yöneldiğini göreceğiz. Büyümenin 2016 yılında alışık olduğumuz ve olmak zorunda olduğumuz, performans olarak tutturmak zorunda olduğumuz yüzde 5’ler seviyesinde tekrar büyüme seviyesine geçtiğimiz bir yıl olacak. Artık yeni dönemle beraber Türkiye’nin şahlandığı, coştuğu, her alanda ilerlediği bir dönem yaşayacağız.”
Bakan Zeybekci’nin konuşmasının ardından ihracat şampiyonlarına ödülleri verildi.
Törene, AKİB Başkanı Bülent Aymen, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Adana Valisi Mustafa Büyük, Finlandiya Büyükelçisi Nina Vaskunlahti’nin de aralarında bulunduğu pek çok kişi katıldı.
(İHA)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner62

banner61