banner43

Başsavcılıktan ’’kayyum gerekçesi’’ açıklaması

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Koza İpek Holding bünyesindeki 22 şirkete kayyum atanmasının gerekçelerine ilişkin açıklama yaptı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Koza İpek Holding bünyesindeki şirketlere kayyum atanmasına ilişkin...

Başsavcılıktan ’’kayyum gerekçesi’’ açıklaması
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Koza İpek Holding bünyesindeki 22 şirkete kayyum atanmasının gerekçelerine ilişkin açıklama yaptı.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Koza İpek Holding bünyesindeki şirketlere kayyum atanmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Holding şirketlerinde yapılan usulsüzlüklere ilişkin önemli ayrıntılara yer verilen açıklamada, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca 2014/119687 sayılı dosya üzerinden "terör örgütü yöneticisi olmak, terörizmin finansmanının önlenmesi hakkındaki kanuna muhalefet, örgüt tarafından toplanan himmet paralarının şirketler aracılığıyla aklanması ve terör örgütü propagandası yapmak" suçlarından dolayı Koza İpek Holding A.Ş. ile bağlı şirketlerin sahipleri ve yöneticileri hakkında yürütülen soruşturmada Ankara 7. Sulh Ceza Hakimliği’nin 2015/3353 sayılı değişik iş kararı doğrultusunda 01.09.2015 günü bazı ikametgahlarda ve şirketlerde arama yapıldığı belirtildi. Yapılan aramalarda el konulan faturalar, defterler, dijital kayıtlar ile diğer belgelerin üzerinde inceleme yapmak üzere konusunda uzman bilirkişilerin görevlendirildiğine dikkat çekilen açıklamada, görevlendirilen bilirkişilerin yaptıkları ön çalışma sonucu düzenledikleri raporda, "şirketlerin ticari defterlerinde çeşitli sahtecilikler yapıldığı, hileli muhasebe işlemleri yapmak suretiyle, paralel bir muhasebe sistemi oluşturulduğu, şirketlere kayıt dışı para girişlerinin olduğunu" tespit ettikleri bildirildi.

"KAP’A BİLDİRİLEN ALTIN ÜRETİMİ MİKTARI İLE GERÇEK ALTIN MİKTARI ARASINDA FARKLILIK VAR"
Raporda reel üretimlerle beyan edilen üretimler arasında farkların bulunduğu, Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) bildirilen altın üretimi miktarı ile gerçekte üretilen altın üretimi miktarı arasında şüpheli farklılıkların bulunduğu, şüphelilerin şirketlerin faaliyetleri çerçevesinde halen suç işlemeye devam ettiklerinin belirtilmesi üzerine Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ilgililer aleyhine kuvvetli suç şüphesinin var olduğunun değerlendirildiği belirtildi. Açıklamada, "Yine yapılan aramalarda el konulan dijital materyaller üzerinde Ankara İl Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nce yapılan ve halen devam eden incelemelerdeki ilk tespitlerde, ilgili holdingin ve bağlı şirketlerin bilgisayarlarında yüzlerce sayfa himmet tablolarının yer aldığı, şirket binalarında himmet adı altında toplanan altınların bulunduğu, bu toplanan himmetleri, altın üretiminden kazanılmış gibi göstererek paravan şirketler aracılığıyla akladıkları ve kendilerine ait vakıflara aktardıkları, bu şekilde tüm şüphelilerin fikir ve eylem birliği içerisinde Fethullahçı Terör Örgütü’ne (FETÖ) finansal kaynak sağladıkları yönünde bilgi ve belgelerin bulunduğu saptanmıştır" ifadelerine yer verildi.

"HOLDİNG ÇALIŞANLARI YAPTIKLARI YAYINLARLA FETÖ MENSUPLARINI SUÇTAN KURTARMAYA ÇALIŞTI"
Açıklamada Koza İpek Holding’e kayyum atanmasının gerekçelerine ilişkin şunlar kaydedildi:
"Cumhuriyet Başsavcılığımızca söz konusu holdingle bağlı şirketlerin sahibi ve mensuplarının yasalara aykırı şekilde topladıkları himmet paralarını şirketlerin yasal faaliyetlerinden elde edilmiş gibi göstererek akladıkları, şirket kazançlarından örgüte finansal kaynak sağladıkları, eğitim kurumları aracılığıyla FETÖ’ye eleman kazandırmaya çalıştıkları, yazılı ve görsel medya organları aracılığı ile FETÖ’ye yönelik yürütülen tüm adli soruşturmaları manipüle ederek devlet aleyhine, örgüt lehine algı operasyonu faaliyeti içerisinde bulundukları, yine yaptıkları yayınlarla FETÖ mensuplarını suçtan kurtarmaya çalıştıkları, bu şartlarda mevcut soruşturmanın sağlıklı biçimde yürütülmesi ve maddi gerçeğin ortaya çıkarılabilmesi için CMK’nun 133. maddesi kapsamında kayyum atanmasının gerekli olduğu değerlendirilmiş olup, bu amaçla tüm şirketlere kayyum atanması talep edilmiştir."

"KAYYUMLAR GÖZETİM VE DENETİM FAALİYETLERİNİ SÜRDÜRECEK"
Talebi kabul eden Ankara 5. Sulh Ceza Hakimliği’nin ilgili şirketlere kayyumlar atadığı vurgulanan açıklamada, "Kayyumlar soruşturma süresince ilgili hakimliğin gözetim ve denetimi altında faaliyetlerini sürdüreceklerdir. Soruşturmamız CMK ve diğer yasal mevzuat kapsamında, hukuk kuralları gözetilerek titizlikle devam etmektedir" denildi.
(İHA)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner62

banner61